Oplossingsrichtingen

Vragenlijst

In onze vorige nieuwsbrief deelden we de vragenlijst voor het grootschalige kwantitatieve onderzoek. De toegang tot de vragenlijst is gesloten en we hebben 779 ingevulde vragenlijsten gekregen waarvan 42% zzp’ers die in de culturele en creatieve sector werken. Een mooi resultaat vinden wij! Op 31 januari presenteren we de resultaten op onze co-creatie bijeenkomst.

Oplossingsrichtingen

Experimenten

We hebben drie oplossingsrichtingen bedacht. In twee van de drie oplossingsrichtingen wordt een experiment ontworpen, één oplossingsrichting wordt verder uitgediept. Dit allemaal ten behoeve van een verbeterde oudedagsvoorziening voor culturele en creatieve zzp'ers. 

We zullen ons ten eerste gaan richten op culturele en creatieve zzp'ers die nu nog niet bezig zijn met hun financiële oudedag. We willen hen bewustmaken dat dit belangrijk is en hen triggeren om informatie op te zoeken. Maar we willen ook zzp'ers die al wel iets hebben geregeld voor hun oudedag triggeren om na te denken of dit wel voldoende is. 
Ten tweede willen we ook informatie geven, vragen beantwoorden die de culturele en creatieve zzp'ers hebben. Zo wordt het inzichtelijk wat de zzp'er het beste kan doen en wordt de drempel om voldoende te beleggen voor later verkleind. 
Ten derde zijn er ook zzp'ers die nu niet de financiële ruimte zien om geld opzij te zetten voor later. Daarom is het ook interessant om te onderzoeken wat de drijfveren en barrières zijn bij opdrachtgevers in het leveren van een vrijwillige bijdrage aan het pensioen van een zzp'er. 

Oplossingsrichting #1: Maak zzp’ers bewust en trigger ze om in gesprek te gaan
Zoals in de vorige nieuwsbrief omschreven is er één Rijk waarbij het belangrijk is om hen bewust te maken om te starten met sparen voor later, want later is al lang begonnen: het Vinding-rijk. Maar daarnaast kan het ook belangrijk zijn om zzp'ers die zich thuis voelen in het Initiatief-rijk en het Belang-rijk, en die al pro-actief bezig (willen) zijn met hun pensioen, bewust te maken van de hoogte van hun pensioen; doen ze wel genoeg? Uit ons kwalitatieve onderzoek is gebleken dat het faciliteren van een goed gesprek over geld voor later effectief is om culturele en creatieve zzp'ers bewust te maken. Zo zijn wij in de zomer met onze interventie langs verschillende evenementen geweest, maar ook op de DDW hebben we interessante gesprekken gehad met zzp'ers die met hun naasten onze expositie kwamen bezoeken. Dit is daarom een belangrijk onderdeel van deze oplossingsrichting. Maar hoe we het gesprek faciliteren, ontwerpen, is nu nog onduidelijk. Het zou bijvoorbeeld een roadshow kunnen worden waarbij we met zzp'ers (en hun naasten) in gesprek gaan. Maar het zou ook een campagne kunnen worden waarbij we materialen ontwikkelen die bestaande culturele en creatieve collectieven kunnen gebruiken om met elkaar over pensioen in gesprek te gaan. 
Op de co-creatie bijeenkomst op 31 januari zullen we samen bedenken wat we het beste kunnen gaan ontwerpen en hoe dit eruit moet komen te zien. 

Oplossingsrichting #2: Geef inzicht in pensioen, wat aanzet tot actie 
Wanneer een culturele en creatieve zzp'er de moed heeft verzameld of getriggerd wordt om zich voor te gaan bereiden op een goede oudedag moet het ook duidelijk zijn wat de mogelijkheden zijn. Zo zei een creatieve zzp'er: "De grootste vraag die ik heb is; wat is het meest verstandig om te doen?" Een culturele zzp'er zei: "Ik heb laatst de tijd genomen om op internet te zoeken naar een passend pensioen, maar ik had meer vragen toen ik hiermee stopte dan toen ik begon met zoeken. Ik heb de vragen opgeschreven maar ik weet niet zo goed wat ik nu moet doen, dus doe ik niets." Een overzicht met de mogelijkheden ontbreekt op dit moment. Daarnaast hebben culturele en creatieve zzp'ers vaak (onbewust) wensen wat betreft sparen voor later en is het niet duidelijk welke mogelijkheid het beste bij deze wensen aansluit. Er moet dus niet alleen een overzicht komen, maar ook stappen geboden worden om tot een goede beslissing te komen (om voldoende te sparen voor later) en over te gaan tot actie. 
Om dit te verwezenlijken gaan we een website maken samen met Today Tomorrow. Zij zullen 31 januari ook aanwezig zijn om in co-creatie te bedenken hoe de website eruit moet komen te zien en welke informatie er op moet komen te staan. 

Oplossingsrichting #3: Vraag opdrachtgevers om een bijdrage voor pensioen 
In dit innovatielab hebben we de drijfveren en barrières van culturele en creatieve zzp'ers onderzocht om te sparen voor later. Daaruit zijn bovenstaande oplossingsrichtingen naar voren gekomen. Maar er is ook een deel van de zzp'ers die niet de financiële mogelijkheid heeft om te sparen voor later. In een eerder experiment, waar sommigen van onze kennispartners bij waren betrokken, is het idee om opdrachtgevers te verplichten een financiële bijdrage te leveren voor het pensioen van zzp'ers mislukt vanwege de verplichtstelling. Omdat het idee nog steeds goed is, willen wij in deze oplossingsrichting onderzoeken wat de drijfveren en barrières zijn van opdrachtgevers om een vrijwillige financiële bijdrage te leveren aan het pensioen van een culturele en creatieve zzp'er. De uitkomsten van dit onderzoek zijn richtlijnen om opdrachtgevers bewust te maken van hun verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld door middel van een campagne. 
Op 31 januari tijdens de co-creatie bijeenkomst zullen we bespreken wat we al weten van de drijfveren en barrières van de opdrachtgevers, wat we verder nog willen onderzoeken en hoe we dat gaan doen. 

Wat denk jij?
Zoals bij elke oplossingsrichting is omschreven, gaan we op 31 januari tijdens de co-creatie bijeenkomst verder invulling geven aan de oplossingsrichtingen en experimenten. Het zou ons helpen om voor die tijd inzichtelijk te hebben hoe jullie naar de oplossingsrichtingen kijken: Waar moet het volgens jou aan voldoen? Wat moet het zeker bevatten om een succes te worden? Waar moeten wij rekening mee houden? Deel jouw mening via ons formulier welke je opent met de onderstaande knop. 

Vorige
Vorige

Co-creatie #4 en vormgeven experimenten

Volgende
Volgende

Vragenlijst en Theory of Change