Vragenlijst en Theory of Change
Vragenlijst
In het project De Kunst Van Later zijn we bezig met het vraagstuk hoe we het pensioen voor culturele en creatieve zzp'ers toegankelijker kunnen maken. Afgelopen zomer hebben wij meer dan 60 diverse culturele en creatieve zzp’ers gesproken en nu is het tijd om kaders voor de oplossingsrichtingen vast te stellen. Dit wordt gedaan met een vragenlijst. Hoe meer zzp’ers deze vragenlijst invullen, des te relevanter wordt de uitkomst van dit project.
Ben jij een zzp’er? En wil jij bijdragen aan een beter pensioen voor culturele en creatieve zzp’ers? Vul dan deze vragenlijst in: https://xs.motivaction.nl/onderzoek/KunstVanLater
Je hoeft geen zzp’er te zijn die actief is in de creatieve sector om een bijdrage te leveren. Wij zijn ook benieuwd naar de antwoorden van zzp’ers in andere domeinen; misschien sluit de uitkomst van dit project ook wel bij hen aan.
Ken jij zzp’ers? Dan mag je deze link ook delen*, om de impact van het onderzoek en uitkomst van dit project te vergroten.
*Let op: Deel precies de link zoals hij hierboven getypt staat, je mag er dus NIET eerst op klikken en dan die link uit je adresbalk delen, dat is namelijk al een gepersonaliseerde link voor een deelnemer.
De vragenlijst zal beschikbaar zijn tot 9 januari 2023. Daarna starten we de analyse.
Theory of Change
Een Theory of Change (ToC) laat zien welke impact wij willen bereiken en hoe we dit willen doen. Het is een logisch en rationeel instrument dat wij gebruiken om een leidraad te ontwikkelen in de diverse oplossingsrichtingen en dus de uit te voeren experimenten.
Naar aanleiding van onze inzichten tot nu toe hebben wij een eerste grove ToC geschetst. Naarmate dit project vordert, zal de ToC gedetailleerder worden.
In de bovenstaande ToC is te zien dat we in dit project streven naar een verbeterde oudedagsvoorziening voor culturele en creatieve zzp'ers. Dit betekent dat er meer culturele en creatieve zzp'ers voldoende geld beleggen voor later, voor een oudedagsvoorziening naar wens. Er zijn grofweg drie manieren om ervoor te zorgen dat meer culturele en creatieve zzp’ers voldoende geld beleggen voor later:
We ontwerpen voor het Zorg-rijk: er wordt gezorgd dat het voor zzp'ers goed geregeld is.
We ontwerpen voor het Belang-rijk: zzp'ers bereiden zich samen voor op een stabiele financiële toekomst.
We ontwerpen voor het Initiatief-rijk: zzp'ers worden bereikt met inzichten over de mogelijkheden die bij hen aansluiten en worden gestimuleerd om actie te ondernemen wat betreft de oudedagsvoorziening.
Voordat iemand in het Initief-rijk of Belang-rijk zit, moet er iets ontworpen worden voor het Vinding-rijk: zzp’ers moeten eerst bewust worden gemaakt van de omvang van benodigd pensioen (hoeveel, vanaf wanneer, o.b.v. toekomstige levensbehoeften en -gebeurtenissen, etc.).
Experimenten
In dit project doen wij drie experimenten om onze impact uit de ToC te bewerkstelligen. Elke ‘aftakking’ in de ToC is een manier om ons doel te bereiken. Er zijn meerdere aanpakken mogelijk:
We kunnen ervoor kiezen om binnen één aftakking, één Rijk, diverse oplossingen te ontwerpen om binnen dat Rijk te kijken welk ontwerp de meeste impact heeft.
Of we kunnen ervoor kiezen om voor verschillende aftakkingen, verschillende Rijken, één oplossing te ontwerpen om te kijken wat de meeste impact heeft. Dus 3 ontwerpen voor 3 verschillende Rijken.
Welke insteek we kiezen, is afhankelijk van de uitkomsten van de vragenlijst. Deze zal ons meer inzicht geven in de vraag hoe de culturele en creatieve zzp’ers op dit moment verdeeld zijn over de diverse rijken en waar de meeste impact te behalen valt.
Eén ding is zeker; het worden drie compleet verschillende experimenten. Waarbij we nu nog in het midden laten in hoeverre een experiment zich richt op het systeem, een dienst of gedrag van de zzp’ers. We evalueren achteraf wat de effecten zijn van het experiment en formuleren randvoorwaarden voor implementatie.
Nieuwe inzichten
De vierde co-creatie sessie duurt een dag en zal op dinsdag 31 januari 2023 in Utrecht plaatsvinden. Tijdens deze co-creatie sessie zullen de resultaten van de vragenlijst, de aanpak voor de experimenten en de kaders voor de oplossingsrichtingen gepresenteerd worden.
Vervolgens zullen we in drie groepen werken om drie experimenten vorm te geven, oplossingen te ontwerpen. Elke groep bestaat uit verschillende disciplines:
Kennispartners om het experiment inhoudelijk vorm te geven
Makers die (ook na de co-creatie bijeenkomst) het experiment ontwerpen
Culturele en creatieve zzp’ers die vanuit hun ervaring en behoeften tijdens de co-creatie bijeenkomst meedenken over de vorm en het ontwerp
We eindigen de dag met een presentatie van de drie vormgegeven experimenten die in het voorjaar 2023 gaan plaatsvinden.
Ben of ken je een culturele of creatieve zzp’er die bij deze co-creatie aanwezig wil zijn? Dan horen wij dat graag! Stuur een e-mail naar roos@muzus.nl