Wereldbeelden en DDW
Wereldbeelden
De wereldbeelden zijn een uitkomst van het onderzoek van dit lab. Het bestaat uit 4 rijken die een beeld geven van de toekomstige financiële oudedagsvoorziening van creatieve en culturele zzp’ers.
Uit ons onderzoek blijkt dat er diverse bewegingen zijn rondom het toekomstige financiële welzijn van de creatieve en culturele zzp’ers. Aan de ene kant blijkt het gedrag t.o.v. het toekomstige financiële welzijn een grote invloed te hebben, en aan de andere kant de gevoelsmatige verantwoordelijkheid. Deze zijn gevisualiseerd in een framework welke de vier Rijkdommen (wereldbeelden) tonen. Een framework dat toekomstige visies op de financiële oudedagsvoorziening van creatieve en culturele zzp'ers toont.
Expositie op de Dutch Design Week
De Dutch Design Week (DDW) vond plaats van 22 t/m 30 oktober in Eindhoven en is het grootste design evenement van Noord-Europa. Tijdens dit evenement stond De Kunst Van Later geëxposeerd tussen andere Social Design projecten. Zo toonden en vertelden we een breder publiek meer over de complexe opgaven waar we in dit project voor staan.
In de expositie nodigden we bezoekers uit om zich onder te dompelen in De Kunst Van Later in vier stappen:
Luister: steek je hoofd in de reflectiedoos.
Reflecteer: bekijk de wereldbeelden.
Identificeer jezelf: pak een stembiljet dat aansluit bij jouw werksituatie.
Stem: op het wereldbeeld dat volgens jou het beste bij de culturele en creatieve sector past.
Doordat we bezoekers vroegen te beargumenteren op welk wereldbeeld zij stemden, hebben we onze eerste inzichten opgehaald over de verschillende Rijkdommen. Scrol naar het kopje 'nieuwe inzichten' om hier meer over te lezen.
Co-creatie #3
Tijdens de co-creatie presenteerden wij de wereldbeelden en gingen wij met de aanwezige kennispartners en culturele en creatieve zzp'ers hierover in gesprek: waar zet jij je geld op in? Dit was erg verdeeld en leverde een interessante discussie op! Vervolgens gingen we aan de hand van analogieën nadenken over mogelijke oplossingen. Wil je weten welke inzichten de co-creatie ons heeft gegeven? Scrol dan naar beneden naar het kopje 'nieuwe inzichten'.
Nieuwe inzichten
Veel zzp'ers die we spraken hebben op dit moment een reactieve houding t.o.v. pensioen en zouden graag een meer proactieve houding willen hebben. Zij willen hun eigen gedrag veranderen, zien zichzelf als ondernemers en willen ook actief aan de slag met hun pensioen en in deze behoefte ondersteund worden. Zij stemden op het Initiatief-rijk of Belang-rijk. Deze zzp'ers hebben hulp nodig bij het maken van een eerste stap want ze weten niet waar en wanneer ze moeten beginnen.
Zzp'ers die stemden op het Belang-rijk geloven in de kracht van het collectief en dat je samen sterker staat.
Zzp'ers die stemden op het Initiatief-rijk geloven dat hun situatie uniek is en zoeken daarom uit zichzelf naar een oplossing die bij hen past. Het idee dat geld ergens vast staat is voor hen benauwend.
Niet zzp’ers zien dat de zzp’ers een reactieve houding hebben t.o.v. het pensioen en vinden dat zij ontlast moeten worden in de zorg voor hun pensioen en stemden daarom op het Zorg-rijk of het Vinding-rijk.
Zzp’ers die op op het Zorg-rijk stemden willen ontzorgd worden. Zo zei iemand: "Ik wil dat dit uit mijn handen wordt genomen zodat ik kan focussen op hetgeen waarom ik dit ben gaan doen."
Creatieve en culturele zzp'ers hebben behoefte aan flexibiliteit met hun toekomstig geld. Het idee dat geld vast staat is benauwend. Werk en levenssituaties veranderen namelijk, wat ertoe leidt dat een eerder opgesteld pensioenplan niet meer goed aansluit. Hoe krijg je hier zicht op? Wie kan daarbij helpen en je erop attenderen?
Er werd gesproken over hoe je pensioen kunt opbouwen wanneer je in het buitenland werkt en wanneer je ziek bent; hoe doe je dat als cultureel of creatief zzp'er?
Tijdens de co-creatie ging het al snel over het krijgen van grip, van overzicht over de hoogte van de inleg. Het bleek lastiger om te praten over waar en hoe je pensioen opbouwt.
Vooruitblik
Tijdens de DDW hebben we goede gesprekken gehad over de wereldbeelden, de Rijkdommen van de toekomst. Maar moet elk Rijk financieel weerbaarder gemaakt worden? Waar kunnen wij de meeste impact maken? Op deze vragen gaan wij antwoord vinden door een vragenlijst uit te sturen en deze door zo veel mogelijk creatieve en culturele zzp'ers in te laten vullen. Om de vragenlijst te verspreiden zullen we ook vragen jullie netwerk te benaderen.
Met de uitkomsten van dit kwantitatieve onderzoek en de inzichten die we tot nu toe hebben opgedaan gaan wij diverse experimenten bedenken. Samen met de kennispartners en de benodigde creatieve partijen gaan we tijdens co-creatie #4 de experimenten vormgeven. Co-creatie #4 zal eind januari plaatsvinden.