Klaar voor de test

#1 Zoë De Ziener Zonder Personeel

Later is al lang begonnen en je kunt daarom maar beter vroeg beginnen met de opbouw van een goede oudedagsvoorziening. Hoe eerder je begint, des te kleiner de inleg. Toch is er een grote groep zzp’ers die nog geen tot minimaal pensioen opbouwt en hier de noodzaak ook niet van inziet.

Zoë De Ziener is een online tool die de verbeeldingskracht van de culturele en creatieve zzp’ers gebruikt om de financiële toekomst toegankelijker te maken en het bewustzijn van pensioen vergroot. Het is een tool die pensioen toegankelijker maakt doordat het leuk is om te gebruiken.

Ben jij benieuwd wat Zoë te zeggen heeft over jouw toekomst?

We laten culturele en creatieve zzp'ers graag kennismaken! In juni vinden de gebruikerstesten plaats. Het gebruik van Zoë is eenvoudig, waarna we kort evalueren wat jij ervan vond. Dit zal niet langer dan 30 minuten duren. Ben je nieuwsgierig? Laat dit dan weten aan Simone via simone@muzus.nl


Zoë De Ziener Zonder Personeel is ontwikkeld in samenwerking met Toffey.

 

#2 Pensioenkijker 

De keuze is reuze, maar elke zzp’er is uniek. Daarom vraagt elke zzp’er die zijn oudedagsvoorziening wil regelen zich af; wat past bij mij? Een overzicht met mogelijkheden ontbreekt.

Pensioenkijker is een website met een overzicht van de mogelijkheden. Door vragen te beantwoorden over persoonlijke voorkeuren wordt een advies gegeven. Zo wordt de stap naar een goede oudedagsvoorziening verkleind.


De demo van Pensioenkijker is live!

Probeer hem nu op pensioenkijker.dekunstvanlater.nl 
We zijn erg benieuwd naar de feedback van culturele en creatieve zzp'ers. Vul je ook de vragenlijst in na het maken van de test?


Pensioenkijker is ontwikkeld in samenwerking met TodayTomorrow.

 

#3 Samen Pensioenwijzer

Er is een groep zzp’ers waarvoor het moeilijk is om rond te komen, laat staan om geld opzij te zetten voor later. 'Samen Pensioenwijzer' tracht om vanuit een collectief perspectief de sociale norm 'geld opzij zetten voor later is normaal' in gang te zetten en te bewerkstelligen door bewustwording te creëren bij opdrachtgevers, zzp'ers en branche- en beroepsorganisaties.

In dit experiment gingen we verder in gesprek met de driehoek opdrachtgevers, zzp'ers en branche- en beroepsorganisaties om te begrijpen welke rol opdrachtgevers en branche- en beroepsorganisaties kunnen spelen in de opbouw van pensioen. We voerden het gesprek aan de hand van een manifest, waarbij opdrachtgevers werden gestimuleerd om 3% pensioenafdracht te doen aan culturele en creatieve zzp'ers. 

Voor de creatieve sector lijkt te gelden dat de '3% beweging' niet goed zou werken. Daar is het uurtarief gemiddeld veel hoger dan in de culturele sector (75 - 100 euro per uur). De BNA heeft al een regeling getroffen voor uurtarieven van zzp'ers (150% van het bruto uurtarief van vaste werknemers) en volgens de BNO is 80% van de opdrachtgevers van ontwerpers 'zakelijk' en die opdrachtgevers verwachten te maken te hebben met een professionele zzp'er die alles goed voor zichzelf regelt. 

 

Desondanks is er wel een gevaar dat zzp'ers in de culturele en creatieve sector elkaar dood concurreren met te lage uurtarieven. Bewustzijn dat dit geen duurzaam model is voor de zzp'ers, is gewenst. De discussie moet in de creatieve sector dus meer gaan om 'gezonde uurtarieven' waarmee een zzp'er alles voor zichzelf kan regelen (en zzp'ers willen niet betutteld worden). 

 

Er staan vervolggesprekken met vertegenwoordigers van de culturele sector gepland om het verschil tussen de creatieve en culturele sector over dit onderwerp beter te begrijpen.

 

Nu voor Later

Met de regeling Nu Voor Later kan je nu een extra bijdrage krijgen voor je pensioen! Zo wil Platform ACCT (en het ministerie van OCW) stimuleren dat in de culturele en creatieve sector (meer) gaan sparen voor hun pensioen. De regeling is onderdeel van het programma Oog voor Impuls, dat zich richt op meer continuïteit in werk en inkomen. Zo is er ook een regeling dat zelfstandige stimuleert om een voorziening te treffen voor arbeidsongeschiktheid. Platform ACCT is kennispartner bij het project Kunst van Later.

 

Impact bijeenkomst

In juli presenteren we de uitkomsten van de experimenten. We bespreken graag met geïnteresseerde professionals en zzp'ers de impact van de verschillende oplossingen. Daarna brengen we in een matchmaking activiteit vraag en aanbod bij elkaar. Samen gaan we in gesprek over de realisatiemogelijkheden en zoeken we per oplossing een eigenaar. Wil je hierbij zijn? Laat dit dan weten aan Roos en stuur een e-mail naar roos@muzus.nl

 
Vorige
Vorige

Eigenaren gevonden voor doorontwikkeling en implementatie

Volgende
Volgende

Voortgang experimenten